in de ban van gezichten ..

September 4th, 2018

Dit is slechts een kleine greep uit de gezichten die ik de afgelopen tijd (vanaf juni 2018) getekend maar vooral geschilderd heb. Ze verschenen in balpen, acrylverf, en een enkele in aquarel/mixed media met fijnschrijvers en kleurpotlood. Waarom plotseling die drang om gezichten te maken? Ik denk dat het veel te maken heeft met het feit dat ik de laatste tijd mezelf aan het kwijtraken was. Hoe fijn is het dan jezelf te hel(p)en door kunst. De eerste die verscheen was “muurvrouw”: een creatie op mijn slaapkamermuur die ik begonnen was in 2016, maar waar ik nooit helemaal tevreden over was. Op een ochtend werd ik wakker en wist ik ineens wat ik moest doen. Althans voor een deel. Het lichte deel aan de bovenkant met veel drukke lijnen aan de linkerkant moest helemaal donker worden met sterren. Ik wist nog niet hoe ver ik die sterrenhemel zou doortrekken en ook wist ik nog niet dat ik het gezicht van de figuur nog helemaal zou veranderen. En hoe erg het nog zou worden. Toch ging ik vol goede moed aan het werk. Er verscheen een maan of lichtplaneet, die het haar van de vrouw bescheen. Uiteindelijk was het helemaal klaar behalve het gezicht. Wat ik ook probeerde het werd alleen maar erger. Zo erg dat ze er op een gegeven moment uitzag als een zombie. Ik heb daar geen eens een foto van gemaakt, het was echt te erg (niet overdreven). Ik besloot haar gezicht helemaal wit te maken met gesso en haar een tijdje met rust te laten. Deze rust duurde een dag of drie. Ik wist niet of ik er klaar voor was, maar ik besloot dat ik het schilderproces weer op moest pakken. Deze keer ging het in één keer goed. Ze straalt rust uit en vertrouwen. Ik kon weer opgelucht adem halen. 

Hier een link naar het filmpje van “muurvrouw”

Expositie De Roef Enschede

February 25th, 2018

Vanaf 14 februari tot en met 29 juni exposeer ik met 14 schilderijen in Wijkcentrum De Roef, Pastoor Geertmanstraat 17 te Enschede. Voor openingstijden zie http://www.wijkcentrumderoef.nl/openingstijden.html

Raamkunst 11 sept tot en met 5 okt 2017 Hengelo

September 16th, 2017

Ik exposeer met twee schilderijen in de etalage van Piet Zoomers, Brink 115 te Hengelo. 

betekenis mandala

July 18th, 2016

De mandala kent vele betekenissen welke vaak gekoppeld zijn aan bepaalde culturen, zoals de oosterse (denk aan de Tibetaanse monniken, de mandala uit India en de Boedhistische mandala). Wat universeel is is dat de mandala boven alles de natuur symboliseert. Wij zijn vervreemd geraakt van de (eigen) natuur.  Door het maken van een mandala of zelfs het kijken naar een mandala kun je weer in contact komen met je eigen natuur. Je eigen centrum. Veel vormen in de mandala zijn die van een bloem, bloembladeren met weer nieuwe bladeren eromheen. En ga zo maar door. Bloemen zijn nauw verbonden met lente, nieuw begin, groeikracht, steeds weer ontwaken. De cyclus van wedergeboorte, zoals een bloem na een tijdje vergaat, maar ook altijd nieuw leven vindt. De zaadjes die weer ontkiemen. Dit is een heilzame manier om de mandala te beschouwen. Er gaat een hoopvolle, zachte energie vanuit die een kamer of ruimte positief kan beïnvloeden. Een mandala kan je rust brengen in het leven van alledag.

 

Inspiratie

April 19th, 2016

023mDe laatste tijd  verander ik regelmatig één en ander aan de mandala’s.  Het kan komen doordat ik te snel uit onrust al begin te schilderen voordat ik echt van binnen voel wat de bedoeling is, wat er op dat moment geuit wil worden. Of het komt doordat ik soms erg geraakt ben  door kunst van anderen (die natuurlijk altijd mooier lijkt dan m’n eigen .. ) Ik kom daarin dus mijn eigen onzekerheid tegen. Elementen van het werk van anderen integreer ik in mijn eigen werk, maar dat brengt mij er altijd wel toe de nodige veranderingen aan te brengen zodat het wel heel duidelijk eigen werk blijft, met mijn stempel erop zogezegd. En dat is natuurlijk wel de bedoeling en waar het om gaat. Verder is er natuurlijk niets mis mee je te laten inspireren door de vele mooie (mandala)kunst die er is … Integendeel! Ik hoop op mijn beurt ook mensen te inspireren tot het maken van een uniek kunstwerk. Het vogeltje in deze mandala houdt een draad in zijn snavel die de vorm heeft van een lemniscaat. Dit symbool staat o.a. voor oneindigheid, en ook voor verbinden van tegenstellingen. Zo zie ik inspiratie ook, het is een oneindige lus die eeuwig doorgaat, inspiratie kan mensen (hoe verschillend ook en uit verschillende tijdperken) met elkaar verbinden. Vaak zelfs zonder dat we het van elkaar weten…

het begin

March 17th, 2014

Al een tijdje zit ik te dubben eens op te schrijven hoe “het” begon. Wat bedoel ik met “het”? Creëren, tekenen, schilderen, mezelf uiten van binnen naar buiten. En hoe doe je dat, van binnen naar buiten? Maar daarover later meer. Anders dwaal ik af.

Het begin. Natuurlijk vroeger op school de nodige tekenlessen gehad. Net als iedereen. Ik beleefde niet specifiek veel plezier aan  tekenen, dat veranderde pas op de middelbare toen we een soort geometrisch figuur gingen maken, ik kwam best wel in een stroom van inspiratie terecht die ik niet kende van mezelf en achteraf zie ik dat het een mandala was maar dan in het vierkant. Ontworpen en ingekleurd met wasco in de kleuren donkerblauw, lichtblauw, paars en lila. Ik zie de tekening nog zo voor me, maar ik heb ‘m helaas niet meer. Hoe dan ook, ik zag mezelf niet als creatief of als iemand met veel fantasie. Jaren later, tijdens een les handvaardigheid was de opdracht een folder of collage maken over een zelfgekozen onderwerp.  Heerlijk, hier kon ik wel weer wat mee. Er ontstond een compleet boekwerk, met plaatjes waar ik zelf van alles bijtekende. Het ging vanzelf. Toen jarenlange droogte wat dat betreft. Pas eind 1995 ontdekte ik per toeval 😉 het mandala tekenen. Ik ging meer en meer aan het ontwerpen, ookal had ik steeds het onderliggende gevoel dat het niet goed was, of wel “goed” maar dat het er lang niet uit kwam wat ik eruit wilde laten komen. Ik had daar eigenlijk gewoon wat hulp bij nodig maar dat drong amper tot me door. Toch kwam er ook zo in m’n eentje al wel een stroom op gang van binnenuit. Ook bleef het gevoel dat er meer in zat, veel meer, dan eruit kwam.

Eerste cursus: Natuurlijk kwam er iemand op m’n pad die een vriendin had die cursussen mandala tekenen bleek te geven, maar ik pikte die hint pas een paar jaar later op. In 1999 had ik dan eindelijk moed genoeg verzameld me op te geven voor een cursus mandala tekenen bij haar. Ik had nog een heel schools idee van zo’n cursus, moesten we dan allemaal aan een tafeltje zitten en kregen we allerlei moeilijke opdrachten, waar iedereen natuurlijk veel beter mee uit de voeten kon dan ikzelf? Ik moet glimlachen nu ik dit schrijf. De cursus gaf me een waar gevoel van thuiskomen, een groepje van zes mensen die allemaal op hun eigen niveau, en vanuit hun eigenheid precies hetzelfde deden als ik: namelijk de eerste schreden zetten op het pad van creatie. Ik ben er sindsdien nooit meer mee opgehouden.

Tekenproces – Rust vinden

March 30th, 2013

IMG_0001Gisteren was ik aan het tekenen (zie afbeelding hiernaast) en het liep niet echt lekker. Tijdens het tekenen ging er van alles door me heen en het was niet bepaald positief: dit lijkt ook nergens op, ik heb dit al 100 keer eerder getekend, kan ik nou echt niet iets nieuws verzinnen… enz enz. Kortom, voor mijn gevoel was het niet goed genoeg. Een herkenbaar gevoel want ik voelde me in mijn leven in allerlei situaties wel vaker niet goed genoeg. In gedachten noemde ik de tekening dan ook “strijd”. Ik schreef het op de achterkant en de woorden “staak de strijd” komen ineens bij me op. Toen keek ik nog eens goed naar mijn tekening, vooral naar het midden en ineens zag ik het: rust zit van binnen! Die rust die ik zo vaak zoek en ontbeer of lijk te ontberen is er al. Door mijn eigen oordelen raak ik het kwijt, maar om het weer te vinden hoef ik alleen maar mijn aandacht naar binnen te keren en me te her-inneren dat die rust er al is. Innerlijke rust en vrede zijn niet afhankelijk van iets of iemand buiten me. Voor mij hangt innerlijke rust samen met Geluk. Dit is een mooi voorbeeld van hoe een tekenproces werkt. Heel belangrijk is het om je bewust te zijn van wat er door je heen gaat tijdens het tekenen. Teken ook eens in stilte, gewoon alleen misschien met een rustig muziekje op de achtergrond met een A4tje ernaast om je gedachtes op te schrijven.

Kerst

December 21st, 2012

Yule_MAn (1)De kerstperiode was zo tot mijn veertiende heel speciaal voor mij. Eerste advent, de eerste grote kaars in de kerk vond ik al bijzonder. De weken daarna verdiepte die fijne verwachtingsvolle stemming zich alleen maar. Het is moeilijk uit te leggen, het was een fris, puur en blij gevoel van binnen. Het riep een gevoel van magie op. Kerstbomen, lichtjes, kerstliedjes pasten bij dat gevoel. Tekeningen maken over kerst; ik kreeg er geen genoeg van. Eén ervan heeft zelfs nog de voorpagina van de schoolkrant gesierd :). Als kind kon ik nog zo ontvankelijk zijn voor die eenvoudige vreugdevolle gevoelens. Later verdween dat geleidelijk aan en ieder jaar leek er meer van dat gevoel te verdwijnen. Toch ben ik blij dat ik dat oorspronkelijke gevoel ervaren heb.

zomer

August 16th, 2012

Ik heb m’n hart opgehaald in Parijs. Wat zijn ze indrukwekkend die roosvensters van de Notre Dame. Ik wens jullie ook een fijne zomer met veel ontspanning en wie weet: creativiteit.

Always Remember: “…. Practicing an Art, no matter how Well or Badly, is a way to make your soul grow …” Kurt Vonnegut. 🙂

Kunstmanifestatie Boekelo

May 14th, 2011

Van 2 tot en met 5 juni vindt in Boekelo de Kunstmanifestatie plaats. Ik zal daar te vinden zijn met acrylschilderijen, mandala’s en encaustic art. Adres: Windmolenweg 92. Tijd: 11.00 tot 17.00 uur. Ik ben daar donderdag en zondag in ieder geval de hele dag aanwezig.