Inspiratie

Welke kunstenaars/stromingen raken bij mij een gevoelige snaar?

*Vincent van Gogh. 30 maart 1853 – 29 juli 1890. Iedereen weet wel iets over zijn veel bevlogen leven. Zijn zoektocht in zijn leven en kunst roepen bij mij een soort herkenning op. Exact een jaar voor zijn geboorte hadden zijn ouders ook al een Vincent Willem van Gogh gekregen die nog op dezelfde dag overleed. Hij had een sterke band met zijn broer Theo, 4 jaar jonger. Tijdens zijn leven verkocht hij welgeteld 1 schilderij voor 400 francs, terwijl een schilderij van hem vandaag de dag evenveel opbrengt als een Boeing 747. Wie kent er niet zijn zelfportretten, zonnebloemen of sterrennacht? Zijn broer Theo overleed een half jaar na Vincent. Theo had een zoon, weer een Vincent van Gogh, die later samen met zijn moeder voor de schilderijen heeft gezorgd. Zijn werk hangt over de hele wereld, Moskou, Parijs, New York, Amsterdam ..

*Hundertwasser. 15 december 1929- 19 februari 2000. Deze vrijgevochten schilder/architect/vernieuwer is tevens een enorme inspiratie. De schilderijen van Hundertwasser kenmerken zich door het uitbundig gebruik van kleur, het gebruik van klein omkaderde vlakken en parallelle (maar niet rechte) lijnen, een fascinatie met de spiraal en ontbreken van rechte lijnen. Ik maak graag tekeningen die door zijn werk geïnspireerd zijn. Het stromende, originele en kleurrijke spreken me erg aan. In zijn werk zijn invloeden van de Jugendstil te vinden.

*Jugendstil. 1880 – 1914. Dit wordt ook wel Art Nouveau/Nieuwe Kunst genoemd, hoewel Jugendstil over het algemeen in verband wordt gebracht met Duitsland en Oostenrijk en Art Nouveau met België en Frankrijk. De belangrijkste inspiratiebron is de natuur: planten, bloemen, vogels, libellen, de eivorm, wolken- water- en rotspartijen, vaak gecombineerd met slanke vrouwengestalten. De bewogen lijnen waren een middel om emoties uit te drukken. IJzer was geschikt om verwerkt te worden tot sierlijke gebogen vormen. De jugendstilkenmerken kwamen het meest tot uiting in de grafische kunst, waar de lijn het belangrijkste element is. De illustraties en de letters werden als één geheel ontworpen. Zo ontstond een combinatie van beeld en tekst. Andere kenmerken: lege ruimten en de waaiervorm. De letters werden in de jugendstilperiode zo min mogelijk geassocieerd met de drukkunst en de mechanische productie. De toepassing van nieuwe materialen zoals beton, brachten na de Eerste Wereldoorlog het einde van de Jugendstil. In het midden van de jaren zestig van de 20e eeuw beleefde de Jugendstil, vooral in ontwerpen voor affiches en textiel, een nieuwe bloei. De lettervormen, vooral de initialen uit de jugendstil- of art nouveauperiode, inspireren nog steeds veel kalligrafen. Naast grafische kunst is Jugendstil ook terug te vinden in sieraden, meubels en glaskunst. De stroming kende een korte maar hevige bloeitijd. Het wordt ook wel “vermicelli-kunst genoemd. Als je kijkt naar bijgevoegd plaatje snap je wel waarom.. ;)(Wikipedia). Ik heb veel affiniteit met de natuur als inspiratiebron en ik maak van tijd tot tijd gebruik van de combinatie beeld en tekst en van gestileerde vormen, d.w.z. eenvoudige vormen, teruggebracht tot de meest simpele grondvorm. 

*En verder… iedere dag voel ik inspiratie door mij heen stromen. Ongeacht of ik die dag wel of niet ga tekenen of schilderen. Als ik het wel doe, is dat mijn manier om die inspiratie vorm te geven/zichtbaar te maken. Dat is eigenlijk alles wat ik doe. Wat er ook aan de hand is in mijn leven, wat er wel of niet gaande is, die inspiratie is er altijd. Om een lang verhaal kort te maken, inspiratie haal ik “gewoon” uit mezelf. De rest is inspiratie van buitenaf. Het begon allemaal met mijn eigen innerlijk (een plek geven) heel maken / opnieuw verbinden met mezelf. De natuur met al haar prachtige, grillige vormen is een hele grote bron van inspiratie voor mij. Vandaag 9 juli 2018 kwam ik ergens een foto tegen van een vrouw met prachtig golvend rood haar. Om de één of andere reden inspireerde mij dat enorm. Nu zit ik toch al in zo´n periode dat gezichten mij mateloos boeien en ik ze veelvuldig aan het schilderen ben. Kort geleden waren het nog de landschappen die mij eindeloos fascineerden. En blijven fascineren uiteraard en ben inmiddels begonnen gezichten te integreren in landschapsschilderijen. Dat is gewoon hoe het werkt bij mij, het is een oneindige stroom die eeuwig doorgaat.